Wednesday, 29 May 2013

Resepi lauk pauk masak lomak cili api...


Hai  u olzzz...ni nak share2 resepi lauk Nessmilan ni.....


Gulai udang sebelango...


Konsep masakan masak ikut apa yang ada dlm peti ais....

Bahan-bahan:
Udang - (ikut jumlah org yg nak makan, 10-20 ekor udang yg 
 bersaiz besar )
Cilipadi - 20 biji (nak pedas bubuh lebih,giling atau blander)
Santan - 1/2 biji kelapa 
Kunyit - suku dr saiz asal 
Asam keping
Garam

Cara masak :
 Masukkan cilipadi, kunyit, santan di dalam periuk dan kacau dgn api sederhana..
Apabila warna telah berubah masukkan udang dan  tauhu serta asam keping dan garam
Ok dah siap ...senang je kan.... 




Ayam masak lomak cili api


  Ayam - (setengah ekor ayam yg bersaiz besar )
  Cilipadi - 30 biji (nak pedas bubuh lebih,giling atau blander)
  Santan - 3/4 biji kelapa,kalau nak pekat bubuh lebih
  Kentang - 3 biji (kalau jenis gilerr kentang.. bubuh la lebih)
  Kunyit - setengah dr saiz asal 
  Serai 5 batang
  Asam keping
  Garam

Cara masak :
- Masukkan ayam, cilipadi, serai dan kunyit yang telah digiling di 
  dlm periuk dgn api yang sederhana dalam  10 minit
- Kemudian masukkan santan dan masukkan kentang atau nangka 
  mengikut selera anda..
- Apabila ayam dan kentang telah empuk, masukan asam keping 
  dan garam
Senang je kan.... (semua orang pon boleh masak)
*pesanan dr masterchip...(hehe saya pon mula memasak dgn kaedah try and error...so semua org boleh cuba)



1 comment: