Bila kita cuti otomatik jadik rajin kan.....
so menu of the day haruslah lain sikit yang penting simple dan sangat mudah utk di masak.....
Sambal sotong...
Bahan-bahan:
Setengah kilo sotong,
Cili kering-blander (nak pedas bubuh banyak),
Bawang merah kecil - 6 ulas,
Bawang putih - 3 ulas,
Bawang besar - 2 biji,
Bawang besar - 2 biji,
Sos tiram satu atau 2 - sudu besar
Garam, gula dan air asam jawa secukup rasa...
Cara masak:
Gaul bawang putih, bawang merah dan cili kering yang telah di blander,tunggu hingga cili naik bau dan bertukar warna, masukkan sos tiram,air asam jawa,garam dan gula.bila dah sebati masukan sotong jgn lama barulah sotong tu lembut
dan tak liat..ok dah siap...
dan tak liat..ok dah siap...
Tomyam seafood sesuka hatinya...
Bahan-bahan:
Sotong, udang, ketam (ikut suka
nak bubuh banyak mana)
nak bubuh banyak mana)
Bawang putih 5 ulas (ketuk je)
Bawang kaler kuning tu - 1 biji
Serai (4-5 btg)
Sos tiram (2 sudu)
Cili kering siap di blander dalam sesudu
(nak bagi kaler jd merah),
Daun limau purut (sehelai dua cukup dah)
Air limau (sesuka hati kalau nak
masam, bubuh byk2)
masam, bubuh byk2)
Cili cili padi (sesuka hati jugak-ketuk sket
boh)
boh)
Cara memasak:
Panas kan air dalam setengah periuk,masukkan cili padi, bawang putih,bawang kuning, air limau, sos tiram, bila dah menggelegak baru masukkan ketam dlm 30 saat, sotong, dan udang masuk dalam 10 saat dan angkat....kalau lama sangat nanti sea food akan jadi liat....
Ayam goreng cili cili padi...
Bahan-bahan:
Setengah ekor ayam di potong kecil2,
bawang merah 7 ulas,
bawang putih 4 ulas,
bawang besar sebiji,
Segenggam cili padi merah dan hijau,
Sos tiram dan garam secukup rasa...
Cara masak:
Goreng ayam (kalau saya cukup sekadar ayam masak dan tak perlu terlalu garing),angkat dan tapis serta asingkan,
goreng bawang merah + bawang putih + cili padi,
bila sudah naik bau masukkan sos tiram dan bawang besar yang telah di hiris..
ok dah siap...senang je kan...
Wokeh boleh bergwiyomi sekarangggg........
Wokeh boleh bergwiyomi sekarangggg........
best lah sha chip
ReplyDeletememang sedap...
ReplyDeletehehe...nanti kita upload lauk pauk dari masa ke semasa ye....best eh papa....terbaikkk...
ReplyDeleteuntung la pndai msk....
ReplyDelete