Hai u olzzz...ni nak share2 resepi lauk Nessmilan ni.....
Gulai udang sebelango...
Gulai udang sebelango...
Konsep masakan masak ikut apa yang ada dlm peti ais....
Bahan-bahan:
Udang - (ikut jumlah org yg nak makan, 10-20 ekor udang yg
bersaiz besar )
bersaiz besar )
Cilipadi - 20 biji (nak pedas bubuh lebih,giling atau blander)
Santan - 1/2 biji kelapa
Kunyit - suku dr saiz asal
Asam keping
Garam
Cara masak :
Masukkan cilipadi, kunyit, santan di dalam periuk dan kacau dgn api sederhana..
Apabila warna telah berubah masukkan udang dan tauhu serta asam keping dan garam
Ok dah siap ...senang je kan....
Ayam masak lomak cili api
Ayam - (setengah ekor ayam yg bersaiz besar )
Cilipadi - 30 biji (nak pedas bubuh lebih,giling atau blander)
Santan - 3/4 biji kelapa,kalau nak pekat bubuh lebih
Kentang - 3 biji (kalau jenis gilerr kentang.. bubuh la lebih)
Kentang - 3 biji (kalau jenis gilerr kentang.. bubuh la lebih)
Kunyit - setengah dr saiz asal
Serai 5 batang
Asam keping
Garam
Cara masak :
- Masukkan ayam, cilipadi, serai dan kunyit yang telah digiling di
dlm periuk dgn api yang sederhana dalam 10 minit
- Kemudian masukkan santan dan masukkan kentang atau nangka
mengikut selera anda..
- Apabila ayam dan kentang telah empuk, masukan asam keping
dan garam
Senang je kan.... (semua orang pon boleh masak)
*pesanan dr masterchip...(hehe saya pon mula memasak dgn kaedah try and error...so semua org boleh cuba)
senang gler....huh nk cbe la...
ReplyDelete