Monday, 24 June 2013

Menu untuk anak-anak

Bila tiba hujung minggu haruslah mencuba skill2  masak yg ada...mengikut selera anak2  dan En.Jepp....



 Jemput-jemput bilis

Makanan paling mudah untuk di sediakan untuk sarapan atau minum petang

Cekodok bilis atau jemput2 bilis..
Bahan2 paling senang nak jumpa kat dapur memasing: tepung gandum, bawang merah, ikan bilis, telur, air suam dan garam..
Gaul dan goreng. 
Senang sangat....makan panas2.. mmg sodap amekkk la....



 Ini pencicah kuah kari walawey......





Char kuey teow bg memenuhi permintaan K.long Dina 


Bahan2 : 
Setengah bungkus kuey teow,
 Cili kering telah di blander-(3 sudu besar), 
Bawang putih 3 ulas di tumbuk lumat,
Udang besar - (10 ekor), Kerang,
Telur (1biji), Daun kucai, Taugeh,
 Garam, kicap dan sos tiram  secukup rasa...

Cara masak :
Panaskan kuali, masukan 2 sudu minyak masak, masukkan bawang putih goreng hingga naik bau, masukkan cili kering, kacau 2-3 minit, kemudian masukkan kuey teow, kucai taugeh, kerang dan udang, seterusnya masukkan air secawan biarkan menggelegak.. masukkan sos tiram 2 sudu, kicap dan garam. Biarkan selama seminit dan masukkan telur kacau selama seminit lagi dan angkat...





 Nasi Goreng Udang tak pedas untuk Aina


Bahan-bahan: 

Nasi putih,  bawang merah 3 ulas,  bawang putih 2 ulas,  udang,  sos tiram,  telur dan garam 

Cara-cara:

Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang merah yg telah di tumbuk halus, masukkan telur sos tiram, garam dan nasi putih seterusnya goreng sehingga masak.. 


#skang bila tgk masterchef mula verangan wat plating bagai....dulu nan handoooo.....



No comments:

Post a Comment