Mula-mula kita masak Sambal Udang Senja Nan Merah.....nama pon dah tak bleh tahan kan...ala2 Auww Wiee gituu kennn....
#Sambal Udang Senja Nan Merah
Sambal dah siap.....ambik bau dulu..
jap tggu lauk berikutnya.......
Lupa plak nak letak resepi ritu:
Nah resepi nye ye....
Bahan-bahan:
Udang 1/2 kg, Cili kering (7 sudu besar),
Bawang besar (dihiris nipis), Bawang merah (7 biji-blander),
Bawang putih (4 biji-blander), tomato (1 biji di blander)
Sos tiram, Air asam jawa secukup rasa,
Garam
Panaskan minyak, masukkan bawang putih,
bawang merah dan cili kering, goreng sampai pecah minyak,
masukkan udang, sos tiram, tomato yang telah diblander, kacau kemudian masukkan air asam jawa, gula dan garam secukup rasa...
Nah resepi nye ye....
Bahan-bahan:
Udang 1/2 kg, Cili kering (7 sudu besar),
Bawang besar (dihiris nipis), Bawang merah (7 biji-blander),
Bawang putih (4 biji-blander), tomato (1 biji di blander)
Sos tiram, Air asam jawa secukup rasa,
Garam
Panaskan minyak, masukkan bawang putih,
bawang merah dan cili kering, goreng sampai pecah minyak,
masukkan udang, sos tiram, tomato yang telah diblander, kacau kemudian masukkan air asam jawa, gula dan garam secukup rasa...
#Kari ketam ta ta zen ....
Tersonyum En.Papa, Nangah ngan K.long Dina....
hiewhiewhiew....
Bahan-bahan:
Ketam (5 ekor) , Cili kering (7 sudu besar), Serbuk kari
Bawang besar (dihiris nipis), Bawang merah (7 biji-blander),
Bawang putih (4 biji-blander), Santan 1/2 kg, Kentang, Lobak merah,
Sos tiram, Air asam jawa secukup rasa,
Cara memasak:
Panaskan minyak, masukkan bawang putih,
bawang merah, serbuk kari dan cili kering, goreng sampai pecah minyak, bila sudah pecah minyak, masukkan santan, lobak merah, dan kentang, tunggu sampai kentang dan lobak empuk barulah masukkan ketam, sos tiram, kacau kemudian masukkan air asam jawa dan garam secukup rasa...
#Kobis 1M masak lemak putih
Bahan-bahan:
Kobis, Tauhu, Cendawan, Cili besar, Lobak merah,
Bawang putih, Bawang merah dan ikan bilis,
Santan, Air dan garam secukup rasa.
Masukkan semua bahan2 di dalam periuk
dan kacau sehingga layu..ok dah siap senang sangat kan....
Ini jerrr nan handoo ha......
Walau hati berjerebu tak dapat gi jenjalan.... tp hati ada sikit munge2 sbb dapat masak untuk mereka...
No comments:
Post a Comment